Пещерата Магурата става част от списъка на ЮНЕСКО

Пещерата Магурата става част от списъка на ЮНЕСКО
снимка: naseverozapad.com
A A+ A++ A

Пещерата Магурата е новото българско предложение за включване в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Пещерата се намира до село Рабиша, северозападно от Белоградчик. В нея освен сталактити, сталагмити и сталактони има и уникални и загадъчни скални рисунки отпреди 7 хилядолетия, на които са изобразени сакрални и ловни сцени.


Да бъде ускорена максимално работата по включването на Магурата в списъка днес се договориха министърът на културата Вежди Рашидов и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Двамата бяха единодушни, че кандидатурата на пещерата Магурата отговаря на всички изисквания, за да бъде номинирана и одобрена за включване в представителния списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.



"Когато пещерата Магурата, в която има запазени, видими следи от човешко присъствие още от много хилядолетия, попадне в списъка на обектите под закрилата на ЮНЕСКО, това ще е и изключително голяма чест за всички нас, това ще е и поредното признание за България, която заслужено се гордее с културно-историческото си наследство и природни забележителности", подчерта Рашидов, цитиран от пресцентъра на МК.


#ЮНЕСКО #наследство #кандидатура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници