Задържаният в България Жоашен общувал с Куаши преди атентата в Париж

Задържаният в България Жоашен общувал с Куаши преди атентата в Париж
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

29-годишният френски гражданин от хаитянски произход Фриц-Жоли Жоашен, който беше арестуван в България на 1 януари, е бил в контакт с единият от братята Куаши. Това съобщи АФП, като се позовава на прокурора в Хасково, ангажиран със случая. Припомняме, че двамата атентатори убиха 12 души при терористичната атака срещу редакцията на списание „Шарли Ебдо” в Париж на 7 януари.

Според прокурор Дарина Славова, Жоашен „е бил в контакт няколко пъти с Шериф Куаши”. Това се е случило, преди арестуваният тук мъж да напусне Франция на 30 декември – седмица преди атентата на двамата братя.

Славова потвърди пред bTV, че на днешния вторник е внесла ново искане в Окръжен съд – Хасково за задържане на Жоашен във връзка с обвинения за участие в организирана престъпна група, която се занимавала с подготовка на терористични нападения. В 14.30 часа във вторник съдът ще разгледа мярката за неотклонение на Жоашен по обвиненията му в тероризъм.

Пред съда в Хасково в неделя Фриц е обяснил, че е тръгнал на екскурзия със сина си и приятелката си. Но френските власти го издирват по информация от съпругата му, че той има намерение да заведе детето им в Сирия, за да бъде обучено в радикален ислям. 

Сигналът за отвличането бил подаден от съпругата му, също френска гражданка, по произход от Судан. Според жалбата на съпругата Жоашен приел исляма отдавна, но през последните години възгледите му се радикализирали до краен ислямизъм. Нейните подозрения били, че възнамерява да отведе 3-годишния им син в Сирия. На 1 януари мъжът е бил арестуван на Капитан Андреево, а детето вече е предадено на майката.

В съдебната зала в неделя Фриц Жоашен даде писмено съгласие да бъде екстрадиран във Франция и дори помоли това да стане час по-скоро.

#Куаши #Париж #Хасково

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници