Симеон Николов: Атентатът в Париж може да бъде начало на мащабна война

Симеон Николов: Атентатът в Париж може да бъде начало на мащабна война
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Атентатът в Париж може да бъде начало на една широка мащабна война. Това заяви Симеон Николов директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения в ефира на БНР.

По думите му много важно е да се изясни със сигурност кой точно стои зад атентаторите, за да могат да се предприемат понататъшни действия.

„Ако се докаже, че "Ислямска държава" стои зад тях, това би било първата реализация на досегашните заплахи на групировката срещу Европа“, посочи специалистът.

По думите му групировката в Йемен е една от първите, които са се присъединили към "Ал Кайда". „Още тогава ние предупредихме, че евентуално обединяване на ресурсите на "Ислямска държава" с технологичните и международните възможности на "Ал Кайда" по цял свят би било най-страшната перспектива за Европа. Ако преговорите са завършили с конкретни планове, то атентатът в Париж може наистина да се окаже обявяване на началото на една мащабна война и една поредица от атентати“, смята Николов.

Той обаче поддържа тезата, че зад двамата атентатори стои някой. По думите му това е първият по рода си атентат с нов характер.

Николов коментира и евентуална опасност за България. „Заплаха съществува. Лоша шега би ни изиграл нашият подход към такива заплахи и нашата безотговорност. Ние имаме много проблеми да отстраняваме, които правят по-лесно провеждането на терористични актове в България, по-уязвими сме, макар да не сме първостепенна цел“, смята експертът.

Николов уточни, че сериозна заплаха представлява ислямизацията на ромските общности у нас. „В момента над 50% от тях са ислямизирани или турцизирани. В тази посока ще продължава да се работи, предполагам“, заяви още той.

#атентат #Париж #война #Симеон Николов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници