Карбовски отнесе 600 лв. глоба за женомразско слово

Карбовски отнесе 600 лв. глоба за женомразско слово
A A+ A++ A

Непремерени сравнения докараха на журналиста Мартин Карбовски 600 лв. глоба, наложена от Комисията за защита от дискриминация за "груба женомразка реч".

За това съобщиха от Българския хелзинкски комитет. Делото в КЗД е заведено по сигнал именно от правозащитната организация.

Повод за произнасянето на комисията е статията със заглавие „Краят“, публикувана в уебсайта Lentata.com на 6 септември 2013 г. В нея Карбовски заявява, че „[с]лед  четвърти септември 2013 година политиката разбра, че е станала лека жена в перманентен цикъл. Сиреч ще смърди, но няма да ни свърши работа“.

Според КЗД метафоричното говорене в пасажа „има за косвен обект обругаване на цялата група на жените с менструален цикъл“ и „ползването на женското, за да се представи политиката в негативен и отблъскващ образ, което е безспорно обидно“. В решението си комисията подчертава, че изразът „няма да ни свърши работа“ обективизира жените, представяйки ги като предмет за сексуална употреба“.

„Очевидно е, че пасажът […], изразен словесно, е унизителен и обиден, внушаващ принизяваща представа за жените“, пишят в решението си съдиите от КЗД. Според тях използваното сравнение, "чрез което жените се отъждествяват със смърдящ предмет, който не върши работа, безспорно създава обидна, унизителна и принизяваща среда по отношение на всяка жена“.

Според Комисията значимо обстоятелството по случая е и това, че Мартин Карбовски е известен и популярен български журналист както в телевизионния ефир, така и в интернет пространството.

„Като обществена личност с широка медийна трибуна [Карбовски] се явява влиятелна фигура, способна да формира общественото мнение, предвид което влиянието му е по-голямо, отколкото на автор, който не се ползва със съответна на неговата известност и популярност“, пише още в решението. Според органа по равенство влиятелността на Карбовски е видна и от над 120-те хиляди потребители на социалната мрежа „Фейсбук“, които следят неговата страница там.

Със свое решение от 18 декември КЗД постановява, че съдържанието на статията „Краят“ представлява дискриминация – „тормоз“ на основата на пол и глобява Карбовски, както и уебсайтовете, публикували материала, с по 600 лв.

„Това е първото решение за сексистка реч на омразата в България и е ценен прецедент“, коментира адв. Маргарита Илиева, директор на Правната програма на БХК.

„Време е да се схване, че женомразката реч, както и всяка друга реч на омразата – расистка, хомофобска и пр., няма законно място в обществото. Няма свобода на език на омразата“, заявява още Илиева. „Този език е извън обхвата на свободата на изразяване. Това е така не само според международното и европейското право по правата на човека, но и според българската Конституция. Агресивни опредметяващи изказвания като въпросните са своего рода насилие и са извън закона“.

Решението на КЗД може да бъде обжалвано в срок от 14 дни от получаването му.

#Мартин Карбовски #дискриминация #глоба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници