Могерини призова за подновяване на израелско-палестинските преговори

Могерини призова за подновяване на израелско-палестинските преговори
A A+ A++ A

Резултатът от гласуването в Съвета за сигурност на ООН по проекта за резолюция за палестинска държава показва, че е нужно да бъдат възобновени преговорите между страните в конфликта. Това се казва в изявление на върховния представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини.

Съветът за сигурност на ООН не прие резолюцията, призоваваща за сключване в течение на една година на мирно споразумение между Израел и палестинците, както и за прекратяване на окупацията на палестинските територии до края на 2017 година.

По данни на пресслужбата на ООН, САЩ са използвали правото си на вето при гласуването на проекта, който беше представен от делегацията на Йордания.

Осем страни-членки на Съвета за сигурност, в това число и Русия са гласували „за” резолюцията, САЩ и Австралия са гласували „против” а пет страни са се въздържали.

„Гласуването в Съвета за сигурност на ООН относно близкоизточния мирен процес още веднъж подчертава актуалността на подновяването на преговорите по същество между страните, както и нуждата международната общност да се съсредоточи върху конкретни резултати, за да се стигне до споразумение, което да сложи край на всички претенции и да удовлетворява стремежите и на двете страни”, отбелязва европейският дипломат.

Тя подчертава, че „нашата обща цел е постигане на широко мирно споразумение на базата на съществуването на две държави”.

#Федерика Могерини

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино