Снежна прегръдка блокира десетки автомобили в Северна България

Снежна прегръдка блокира десетки автомобили в Северна България
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки автомобили са блокирани в снежния ад на Северозападна България заради затънали в преспите ТИР-ове с летни гуми. Около 30 автомобила са блокирани в преспите повече от четири часа. Те бедстват на главния път между Монтана и Лом. В колите има и деца. До момента екипи на гражданска защита все не са достигнали до тях.

"Четири часа колоната е блокирана и не сме мръднали и на сантиметър. Навън духа ужасен вятър, има страхотни навявания. Усещането е за повече от -10 градуса. Не всички автомобили могат да запалят, за да се стоплят хората в тях. Обадих се на телефон 112, получихме уверение, че се работи, за да се разреши проблемът. До колкото разбрах става дума за камион, който е влязъл в преспа и не може да бъде отстранен от пътя”, сподели блокираният в снежния ад Велислав Темнишки пред Нова телевизия.

Големи снегонавявания и намалена видимост по пътищата станаха повод да бъдат затворени основните пътища от Силистра за Шумен, Русе и Добрич. Следобед вятърът утихна, а движението бе възстановено. Пътищата в цялата страна са мокри. От почистващите фирми уверяват, че няма места с голяма снежна покривка, няма преспи и навявания, които да затрудняват движението. Настилките са опесъчени и продължават да се обработват.

Шофьори и пътници в автогарата в Силистра бяха силно притеснени, тъй като не знаеха кога ще могат да пътуват. На изходите от града, край полицейските патрули, се бяха събрали десетки автомобили в очакване снегонавяването да спре и пътят да бъде изчистен.

В Добрич само за няколко часа температурите рязко паднаха и достигнаха до -4 градуса. От силния северен вятър, който на места стига до 60 км в час усещането за студ още повече се засилва. И в Добрич има заледени участъци, които се обработват със сол и пясък.

Пътищата в област Велико Търново са проходими при зимни условия. В сутрешните часове за кратко бе затворен пътят Плевен-Бяла край село Масларево заради аварирал автобус. От Пътна полиция предупреждават водачите да карат с повишено внимание, тъй като през нощта има опасност от образуване на заледявания.

От пътната агенция препоръчаха също да не се предприемат пътувания в Северозападна България.

Информира се, че поради усложнената метеорологична обстановка там се спира движението на товарни автомобили над 12 т, а след потвърждаване, че в участъците няма бедстващи автомобили, третокласната пътна мрежа в Северозападна България ще бъде затворена за движение за всички МПС.

Основните проблеми са бурните ветрове и снегонавяванията.

#сняг #България #поледици #Монтана #Русе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници