Ген.Тонев: Никъде няма толкова много пари, колкото в здравеопазването

Ген.Тонев: Никъде няма толкова много пари, колкото в здравеопазването
A A+ A++ A

Няма друга област, освен енергетиката, в която да има толкова много пари пряко и косвено, както в здравеопазването - с тази неочаквана констатация коментира проблемите в най-чувствителния сектор у нас председателят на парламентарната комисия по здравеопазване ген. Стоян Тонев.

"Специално за здравето, ако е само работата на лекарите, всичко е идеално. Но там, където има красота и здраве, винаги има много пари. И там се намесват различни лобита", поясни думите си той и даде пример с истерията около птичия грип.

Приходите за заинтересованите са достатъчно големи, за да покриват заплати и бонуси за лобистите на най-високи нива. „Лобитата не са сами за себе си – те са свързани и с политици, и с влияние отвън. Една страна - колкото и да е бедна, купува скъпи медикаменти, защото здравето е най-важно”, допълни Тонев. 

„Здравеопазването се нуждае от промени и обществото е узряло за това“, каза бившият шеф на Военна болница в коментара на новата си позиция на политик. Според него екипът на Министерството на здравеопазването е добър, а съставът на комисията – експертен. Затова смята, че ситуацията в системата може да се промени в рамките на година-година и половина.

"В крайна сметка всичко е политика", отбеляза ген Тонев - "Човек от играч постепенно става треньор".

"В здравеопазването има и емоция. Защото един болен човек е нещастен човек“, допълни генералът.

На въпрос за напрежението, което се създаде около инициативите на новия здравен министър депутатът отбеляза,

че изцяло застава зад същността на това, което казва Петър Москов, но има забележки спрямо формата.

"Ще се справим, само когато обществото е обединено. Лекарите са представители на обществото. Всяко следващо поколение само за себе си се отнася добре с лекарите, но обществото като цяло не се грижи за собственото си здраве”, заключи Стоян Тонев.

#здравеопазване #ген. Стоян Тонев #Петър Москов #лекарите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници