„Росатом“ се уморили да чакат България да реши за АЕЦ „Белене“

„Росатом“ се уморили да чакат България да реши за АЕЦ „Белене“
„Росатом“ са се уморили да чакат българските власти да вземат решение за АЕЦ „Белене“, съобщи генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

„Росатом“ са се уморили да чакат българските власти да вземат решение за АЕЦ „Белене“, съобщи генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко.

„Росатом“ се умори от политическата неспособност на България да вземе решение за строителството на АЕЦ „Белене“, заяви Кириенко, цитиран от „Интерфакс“ и БГНЕС.

„До момента Русия не е получила от българското правителство политическо решение за по-натътъшната съдба на „Белене“, каза той.

„Към днешна дата ние не знаем за такова политическо решение на българското правителство. И колкото по-скоро има, толкова по-добре, защото се чувства определена умора от безкрайните промени в позицията на различните български чиновници“, заяви Кириенко в Покров.

Той подчерта, че „Росатом“ еднакво спокойно ще приеме всяко решение на българските власти - както за продължаване на строителството, така и за неговото спиране.

Кириенко припомни, че по проекта „съществуват икономически спорове, защото българските компании не плащат навреме за изработеното оборудване“.

„Задлъжнели са доста сериозно. Наложи се да се обърнем към съда. Но това е нормално“, каза генералният директор на „Росатом“.

Той призова българското правителство да вземе окончателно решение по този въпрос.

„Това решение трябва да се вземе - и ако нас ни устройва, ще продължим строителството. А ако България вземе решение, че не й е нужна АЕЦ „Белене“, за нас няма да бъде голям проблем. През миналата година ние удвоихме обема на своите чуждестранни договори. Имаме къде да хвърляме ресурси и сили“, подчерта Кириенко.

Той припомни, че в България всеки месец звучат диаметрално противоположни оценки на различни чиновници.

„Разбираме, че решението не е лесно. То е важно за България както от икономическа, така и от енергийна гледна точка. Много разчитаме, че това окончателно решение ще бъде взето. Готови сме за всякакъв сценарий“, каза още Кириенко.

#Кириенко #„Росатом“ #Сергей Кириенко #АЕЦ „Белене“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"