Eвропейският съд пак осъди България за унизяване на затворник

Eвропейският съд пак осъди България за унизяване на затворник
A A+ A++ A

На 16 декември 2014 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди за пореден път България по жалба за нечовешко отнасяне към затворник, съобщиха от Българския хелзинкски комитет.

Делото е по жалба на лишен от свобода, който е бил прикован за девет дни към легло във Варненския затвор през 2008 г. Като се позовава на Европейската конвенция за правата на човека (забрана за изтезания, нечовешко и унизително отнасяне и наказание), съдът приема, че приковаването на жалбоподателя към леглото за девет последователни дни е било нечовешко отнасяне. Причинило му е силна болка и страдание, а методът чрез белезници е бил унизителен. Продължаването на това наказание, след като жалбоподателят е декларирал, че се отказва от намерението си за самонараняване е било прекомерно и му е причинило силно психическо страдание.

Фактите

Жалбоподателят изтърпява осемнадесетгодишна присъда лишаване от свобода. На 23 май 2003 г. той е преместен в затвора във Варна. Периода между октомври 2008 г. и юни 2009 г. той прекарва в затвора Враца.

През 1989 г. жалбоподателят е получава фрактура на дясната ръка. След инцидента способността му да движи дясната си ръка е значително намалена. През май 2008 г. е направена операция на ръката му заради възникнало усложнение. Страда също от дископатия, гастрит, дуоденит, болка в кръста и често губи съзнание.

Между 20 февруари и 24 април 2007 г., той е приет в психиатричното отделение на болницата към затвора в Ловеч. Констатацията на неговия лекар е, че психическото му състояние се характеризира с поведенчески разстройства под формата на агресивни реакции и склонност към самонараняване.

Жалбоподателят посочва, че след многобройните му жалби до администрацията на затвора по повод условията в затвора и влошаването на здравословното му състояние, надзорните органи започнали да проявяват враждебно отношение към него.

Между 21 декември 2007 г. и 9 Април 2008 г. той е поставен за 14 дни в изолация за наказание за неподчинение на затворническата администрация.

През април 2008 г. жалбоподателят започва гладна стачка в знак на протест срещу лошите битови условия в затвора във Варна. На 29 април 2008 г. той поисква среща с окръжния прокурор по надзора, отговорен за въпросната пенитенциарна институция, като заявява, че е готов да се самонарани.

Същия ден няколко надзиратели обездвижват жалбоподателя в лежаща поза върху леглото му. Китките и глезените му са закопчани с белезници към металната част на леглото по такъв начин, че тялото му образува кръст.
На следващия ден жалбоподателят се оплаква от силни болки в дясната ръка, гърба и десния крак и поисква да бъде прегледан от лекар. Моли надзирателите да го освободят от леглото и подписва декларация, с която се отказва от намерението си за самонараняване. Молбите му остават без отзвук: надзирателите му обясняват, че служителите на затвора, които могат да разпоредят освобождаването му от леглото, ще отсъстват по време на празничните дни в началото на май месец.

На 1 май 2008 г. жалбоподателят е прегледан от лекар, който го инжектира с лекарство. Надзирателите свалят белезниците на жалбоподателя единствено по време на медицинския преглед. След това той отново е заключен за леглото.
Жалбоподателят остава обездвижен с белезници за леглото си през следващите шест дни. Три пъти на ден       белезниците са сваляни за двадесет до тридесет минути – за хранене и ползване на тоалетната. Освободен е от леглото на 7 май 2008 - първия работен ден от месеца.

След освобождаването си затворникът подава жалба до прокуратурата, но тя отказва да образува досъдебно производство. Постановленията за отказ са потвърдени пред по-горните инстанции.

През 2008 г. и 2009 г. затворническата администрация отваря няколко писма до Български хелзинкски комитет, който го представлява в производството пред прокуратурата и пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Писмата са подпечатани с печата на затвора във Варна, а две от тях са придружени от писмени бележки на администрацията.

С решението ЕСПЧ присъжда 12 000 евро за неимуществени вреди на жалбоподателя и 4 000 евро разноски на неговия процесуален представител – Български хелзинкски комитет.

#Европейският съд по правата на човека #затворник #Български хелзинкски комитет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници