АЕЦ ”Козлодуй” поиска Панайот Велков за синдик на ”Полимери”

АЕЦ ”Козлодуй” поиска Панайот Велков за синдик на ”Полимери”
Панайот Велков, снимка: ТВ 7
A A+ A++ A

АЕЦ „Козлодуй” поиска от съда назначаването на Панайот Велков за синдик на девненския завод „Полимери". Атомоната централна е един от най-големите кредитори на завода, собственост на бизнесмена Николай Банев.

Велков стана известен около делата за ТВ7 и след скандала със съдия Румяна Ченалова от Софийския градски съд, която френският посланик в София нареди сред „гнилите ябълки” в българската съдебна система заради присвояването на фирма на френски инвеститор, като в схемата участвал и самият синдик Панайот Велков.

Делото за несъстоятелност на „Полимери” АД започна в Окръжния съд във Варна преди точно две години. Тогава съдът назначи временен синдик - Иван Балабанов. След това кредиторите го одобриха за постоянен синдик. Сега обаче

делото навлиза в ключовата фаза на осребряване или продажба на имуществото

Точно в този момент един от 400-те кредитори иска смяна на синдика.

Настоящият синдик Балабанов не вижда нищо притеснително в искането за смяна на синдика на „Полимери” в последния етап от производството по несъстоятелност на дружеството: „Моето обяснение е следното - това е право на кредитора. Няма драма в това нещо, няма трагедия. Започнал съм осребряване на активите, но основните неща не са пускани за продажба”.

Синдикът не може да обяви

на каква стойност са активите, които предстои да бъдат разпродадени

вероятно от неговия наследник, защото оценката им все още не е готова.

„Той (Панайот Велков – бел. ред.) е отскоро в списъка на синдиците, не го познавам. Моят опит е 14 години. Мога да кажа само, че производството по несъстоятелност не е само теория”, коментира Балабанов.

„Не мога да коментирам. Не знам дали това, което казвате в момента, е така”, заяви лаконично Велков в разговор по телефона пред Би Ти Ви.

Скандалът около френската фирма „Белведере”, в който беше замесен Велков, не може да повлияе на назначаването му за синдик на „Полимери” АД, обясни заместник-председателят на Варненския окръжен съд Мария Терзийска. „Съдът не работи под обществен натиск”, подчерта тя.

#Румяна Ченалова #Полимери #синдик #АЕЦ "Козлодуй" #АЕЦ #Панайот Велков #Николай Банев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници