Мая Манолова: Правосъдната реформа трябва да започне с нови правила за ВСС

Мая Манолова: Правосъдната реформа трябва да започне с нови правила за ВСС
A A+ A++ A

В правосъдната система има  гнили ябълки - съдии със зависимости, но реформата трябва да започне от избора на кадровиците във Висшия съдебен съвет. Това е мнението на депутата от БСП Мая Манолова.

Изказването на френския посланик, което изведе проблема на предна линия, опира до действителни практики, но слабостта му е в това, че дипломатът защитава конкретна фирма и интерес. Това поведение е обречено, каза Манолова пред бТВ.

Недопустимо е предварително някой френски посланик и политик да произнася присъда, че даден магистрат е свързан с някакво влияние, смята депутатът.

И в самата съдебна система според Мая Манолова вече има достатъчна подкрепа и настояване реформата да започне. Всички трябва да поемат своята отговорност, след като самите магистрати искат промяна.

Трябва да се променят правилата за избор на Висшия съдебен съвет и след това да се променя състава му, посочи Манолова. Необходимо е според нея съдиите да се избират от парламента при пълна публичност и прозрачност да това кой кого издига и какви са качествата на конкретните фигури.

Ще подкрепя съдебната реформа, лансирана от правосъдния министър и бих го посъветвала да я внесе бързо в парламента, призова Манолова. Тя увери, че БСП ще подкрепи реформата, защото тя се прави от три правителства - от служебното правителство на Райков, от Зинаида Златанова и сега от правосъдния министър Христо Иванов.

#правосъдна реформа #Мая Манолова #посланик

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници