Тютюнопроизводителите протестират за по-високи цени

Тютюнопроизводителите  протестират за по-високи цени
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско протестират с искания цената на тютюна да бъде увеличена. Няколко стотин души, охранявани от 40 полицаи, са излязли на пътя между Гоце Делчев и Гърмен. Недоволството си тютюнопроизводителите са демонстрирали със символично запалване на бали с тютюн. Хората настояват държавата да се ангажира с проблема по изкупната кампания и унизително ниските цени и да предприеме спешни мерки в защита на производителите, съобщава БНР.

Протестът се организира от кмета на Община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн. По последна информация изкупната цена е паднала на 3,80 лева. Хората обаче настояват това да се промени, тъй като няма да продават продукцията си, ако тя е по-малко от 6 лева. Протестът започна малко преди 15:00 часа заради очакването на представителя на Министерството на земеделието и храните Георги Ралчев.

В същото време стана ясно, че и тютюнопроизводители от района на Община Хаджидимово ще излизат на протест утре. Това заяви пред радио ‘‘Фокус’’ Иван Сабахлъков, тютюнопроизводител от региона. Той уочни, че протестът утре се организира от Асоциацията на производителите на ориенталски тютюн ''Басма''. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е поискала среща с организациите на тютюнопроизводителите. С проблема се е ангажирал и министър-председателят.

Преди година тютюмопроизводителите от страната излязоха на масови протести. Причината отново бе ниската изкупна цена на тютюна и неясната кампания по изкупуването на продукцията.

#Арбен Мименов #тютюнопроизводители #Иван Сабахлъков #Десислава Танева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Акценти

Инбет Казино