Почитаме свети Спиридон – покровителят на занаятчиите

Почитаме свети Спиридон – покровителят на занаятчиите
Снимка: tvdarts.com
A A+ A++ A

Православната църква почита паметта на свети Спиридон. Той е един от великите светии и чудотворци от IV век. Той е роден на остров Кипър по време на Константин Велики и е познат като епископ Тримитунтски от остров Крит. Свети Спиридон е участвал е в първия вселенски събор в Никея. Светецът е изхранвал сиромаси и бедняци и приемал много странници в дома си.

Легендата разказва, че е излекувал император Констанций II от тежка болест. Той е определян като закрилник на занаятчиите и затова те празнуват на 12 декември заедно с всички именници. Името идва от латински (спиритус донум) и означава духовен дар. Народните поверия гласят, че Спиридон лекува рани, обриви и пъпки и в негова чест се месят питки, които се раздават, за да се прогонят болестите далеч от дома. У нас свети Спиридон се почита като закрилник на занаятчиите - обущари, тухлари, грънчари, бакърджии и др. Народното поверие разказва, че св. Спиридон бил кундурджия (обущар). Ето защо и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Вярва се, че каквото е времето през 12-те дни след св. Спиридон, такова ще е то през месеците на идната година. Но не само дните, но и 12 следващи нощи показват какво ще бъдат месеците, които идват.

Имен ден днес празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари. По повод деня на светията Музеят на занаятите в Троян и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти организират шествие до църквата "Света Параскева". Там ще бъде отслужен водосвет за здравето на занаятчиите.

В Музея ще бъде открита и занаятчийска изложба, а в Националното изложение на художествените занаяти в село Орешак – изложба дърворезба. Предстои и церемонията по връчване на "тестир" – майсторско свидетелство на новоприети майстори. Ученици на троянски майстори по дърворезба и иконопис ще направят демонстрация на уменията си, допълва БНР. Специализиран щанд ще предлага занаятчийски произведения, а събраните средства ще бъдат предоставени на благотворителен фонд за лечение на болни деца от Община Троян.

#Свети Спиридон #Спиридон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници