Чехия и Русия на сцената на „Алма Алтер“

Чехия и Русия на сцената на  „Алма Алтер“
Снимка: Криси Милева
A A+ A++ A

Първото представление на 10 декември, което стана част от международния фестивал „Алтер Его“ 2014, беше „Аврора, Аврора“ на Милан Георгиев от Чехия. Един иновативен спектакъл с авторски текстове и музика. Рок, китари, една жена и едно дете. Един час на музикално случване и вътрешно разголване. Една изповед за любовта, болката, раждането и живота. Публиката стана свидетел на един ексцентричен път към свят, в който езиците отдавна не съществуват. Свят на идеи, минали и настоящи, на желания, звуци и усещания.

И накрая, коя е Аврора? Може би една малка пеперуда, чийто полет допълва случването. „А пеперудите не се делят на малки и големи. Те са просто пеперуди.“

В 20:30 гостите на „Алма Алтер“ имаха възможността да видят „Стъклената Менажерия” на Тенеси Уилямс, представено от драматичния театър на Нижни Тагил „Мамин-Сибериан“.

Енергия, дълбоки усещания и изразителност. Всеки един от човеците на сцената, със своята си лудост търси, и другия, и себе си. От майката Аманда с желанието да се грижи по най-добър начин за децата си, през сина Том, опитващ се да се намери в поезията и да излезе от безизходицата, до добродушния Джим и крехката и ранима Лора. Скрити чувства, самота, жестока реалност и стъклени желания. Един свят пълен с картини само от рамки, акордеони - пишещи машини, бездънни кутии - къщи, разплетени вратовръзки и заплетени връзки. Едно пространство на красива лудост, от която няма изход. Смях и плач, потопени в алкохол, обвити в думи и затворени в едно стъклено конче. Едно място на спомени, параноя, илюзии, плахи докосвания и вътрешни желания.

„Животът е само спомени, с изключение на настоящия момент, който минава толкова бързо покрай теб, че едва го усещаш” - Тенеси Уилиямс.

В петък можете да видите: Профанум, Полша – танцов театър

В събота предстои: „Ромео и Жулиета, сонет за безсмъртната любов“, България; „По-добре, по-зле“, Уелс и закриване на Алтер Его 2014 с церемонията по връчването на Алтерите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници