Кожните заболявания съкращават живота с 5 години

Кожните заболявания съкращават живота с 5 години
A A+ A++ A

Кожното заболяване псориазис увеличава риска от сърдечни проблеми и може да съкрати живота с пет години, показва проучване на учени от Университета на Пенсилвания и Училището по медицина във Филаделфия.

Псориазисът е хронично възпаление на кожата, което води до инсулинова резистентност. „Това от своя страна увеличава риска от затлъстяване, повишен холестерол и сърдечносъдови заболявания“, обясни доцент Джоел Гелфанд от Катедрата по дерматология.

Според учения всички тези заболявания са свързани с псориазиса, така че пациентите трябва да бъдат бдителни. В изследването участват около четири хиляди доброволци. Резултатите показват, че колкото по-голяма част от кожата страда от кожно заболяване, толкова по-висок е рискът от сърдечни заболявания.

В допълнение, специалистите са открили, че пациенти с тежка форма на псориазис умират пет години по-рано от участниците, които не са били диагностицирани с болестта. При 50% от смъртните случаи причината е сърдечно заболяване. Това се дължи на промени в нивото на холестерола при пациенти с повишен риск от втвърдяване на артериите, което води до сърдечен пристъп. /БГНЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници