Закуската ни прави по-умни
Закуската сутрин намалява стреса и подобрява умствената и физическата форма на хората през деня, твърди проучване на британски диетолози, наречено „Когнитивният ефект на закусването“, пише „Труд“.
Те извършили серия от тестове с доброволци на възраст между 19 и 59 години, които веднъж хапвали веднага след сън, а друг път гладували до обяда. Оказало се, че когато закусят, те изпитвали по-малко тревожност при разрешаването на спешен проблем, отколкото ако пропуснат сандвича. Наред с това, ако се изправят пред дилема на пълен стомах сутрин, те я разрешавали със 7% по-бързо.
Противно на твърденията, че след похапване човек се отпуска и му се доспива, 61 на сто от доброволците показали по-добри резултати по математика и литература след закуска. И обратно, хората, които пропускат тази част от храненето, не можели да се концентрират за тестовете, чувствали се летаргични и по-малко продуктивни. Проучване на Острова показва, че 48 на сто от британците пропускат закуската поне веднъж седмично.