Уволниха двама лекари, оперирали здравата ръка на дете от София

Уволниха двама лекари, оперирали здравата ръка на дете от София
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Уволниха дисциплинарно двама лекари, които оперирали здравия, а не увредения палец на 4-годишно момиченце от София. Това е установила проверка на Изпълнителната агенция „Медицински одит", позната като медицинската ДАНС. Разследването е започнало на 5 ноември тази година след жалба от бабата на пострадалото дете, съобщава „Труд".

На 3 ноември родителите заведели детето за планова операция в столичната болница по ортопедия. В документите от проверката е записано, че лекари от Втора ортопедична клиника поставили диагнозата „стенозиращ тендовагинит на левия палец".

Още докато майката кърмела момиченцето, близките установили, че палецът на лявата му ръка постоянно бил свит и то не можело да го разтвори докрай. Когато детето правило опит да изправи палеца, той прещраквал. Експертите от „Медицински одит" констатират, че в анамнезата няма данни за подобно заболяване на палеца на дясната ръка.

Лекарите обяснили на родителите каква интервенция ще се извърши и майката разписала декларацията за информирано съгласие за предложеното лечение.

Операцията била извършена на 4 ноември. Близките обаче изтръпнали, когато видели, че е бинтована здравата дясна ръка, а не лявата.

#лекари #операция #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници