Разделиха успешно сиамски близначки

Разделиха успешно сиамски близначки
A A+ A++ A

Две малки сиамски близначки на седем месеца, които били родени със свързани стомаси и споделяли един черен дроб, бяха разделени успешно в болница „Вал Деброн“ в Барселона, съобщиха от клиниката.

Нурия и Марта се родили на 10 август м.г. и била необходима „сложна и прецизна“ операция, продължила близо седем часа, за да бъдат разделени. В нея участвали близо 30 лекари с различни специалности, съобщи болницата в комюнике.

Операцията „беше извършена на 27 февруари тази година, шест месеца след раждането“. От този момент двете сестри „водят нормален живот и идват в болницата единствено за редовни контролни прегледи“, допълниха от лечебното заведение. Това е първата успешна операция от този вид в Каталуния.

Малформацията била открита при ехография, направена по време на бременността, и „раждането беше програмирано за 32-рата седмица, за да се гарантира оцеляването на плодовете и да се избегнат усложнения за майката“, се казва в комюникето.

Случаите на раждане на сиамски близнаци са изключение – едно на всеки 200 000 раждания, а процентът на оцелелите е между 5 и 25% в момента на раждането и до 53% след разделянето, уточнява болницата. /АФП

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници