Центърът на Париж става полу-пешеходна зона

Центърът на Париж става полу-пешеходна зона
A A+ A++ A

В четирите централни области на Париж ще бъдат допускани само автобуси, таксита и велосипеди - това предвижда планът на кметицата на френската столица Ан Идалго, която е амбицирана да се справи с трафика и замърсяването и да привлече още повече туристи.

"Историческият център на града трябва да се превърне в "полу-пешеходна" зона. С изключение на колите от спешна помощ или доставчици, автомобилите ще бъдат напълно забранени", заяви Идалго в интервю за седмичника "Journal du Dimanche".

Първоначално схемата ще започне да се прилага само през уикендите. Но Идалго подчерта, че много бързо планът може да започне да се спазва и през цялата седмица.

Кметицата обеща велоалеите в Париж да станат двойно повече до 2020 г. Ще бъде доразработена и идеята за велосипедна мрежа в града за колела под наем.

Централен Париж има сравнително висока гъстота на населението в Европа и като цяло туристите често са изненадани от трафика в и около историческите забележителности на най-посещавания град в света.

Градът също изпитва периодични проблеми със замърсяването, принуждавайки властите да наложат временни ограничения на скоростта на шофьорите и дори да забранят автомобилите в определени дни.

Източник: АФП

#Париж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници