България е добре подготвена за Шенген, смята Доналд Туск

България е добре подготвена за Шенген, смята Доналд Туск
„Мисля, че българите и лично премиерът знаете, че аз съм категоричен поддръжник на България и оценявам амбициозността на новото правителство“, каза още Туск. Снимка: МС
A A+ A++ A

България е добре подготвена за Шенген, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с министър-председателя Бойко Борисов и вицепремиера Меглена Кунева в Брюксел.

„Аз бях най-категоричният поддръжник на България и Румъния в този аспект. Не е лесна ситуацията, знаете че някои колеги изпитват може би страхове или са скептично настроени, но съм сигурен, че ще намерим решение. Може би не утре, но говорихме евентуално за Европейския съвет през март“, коментира още Доналд Туск, цитиран от правителствената информационна служба.

Той обяви, че най-важното нещо за него като нов председател на Съвета, е че вижда един много решен да продължи реформите в България премиер в лицето на Борисов.

„Мисля, че българите и лично премиерът знаете, че аз съм категоричен поддръжник на България и оценявам амбициозността на новото правителство“, каза още Туск.

По-късно днес Борисов и вицепремиерът Ивайло Калфин също ще разговарят по темата Шенген и с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Относно прекратяването на проекта „Южен поток“, Борисов припомни, че той работи по документи.

„С колегите полагаме огромни усилия да направим „Южен поток“ не необратим процес, а да се случи. Защото винаги сме заявявали, че той е полезен за България, полезен е и за Европа. Не виждам защо се прибързва с тези изказвания, още повече в момент, в който полагаме усилия и на 9 декември ще има среща на най-високо ниво, за да се видят пасивите и активите в този проект за Европа. Усещам преса без да има нужда от нея“, подчерта Бойко Борисов.

#Шенген #България #Доналд Туск #Южен поток

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници