Сбогуваме се с Червената къща?

Сбогуваме се с Червената къща?
A A+ A++ A

Центърът за култура и дебат „Червената къща „Андрей Николов“ може да затвори врати от началото на следващата година заради непосилно високия наем. Това подсказват организаторите на програмата с дискусия, насрочена за понеделник, 15 декември -  Духът напуска тялото (Сбогуване с Червената къща).

Създателите на „Червената къща“ информират, че културното средище ще затвори врати заради високия годишен наем, който изисква държавата, за сградата на ул. „Любен Каравелов“ 15.

На 21 октомври 2004 г. Центърът за култура и дебат бе открит след инвестиция на фондация „Гъливер клиринг хауз“ от 746 хил. лв. в реконструкцията, ремонта и оборудването на сградата. През 2011 г. 10-годишният договор за ползването на сградата изтича и през 2012 г. Министерство на културата обявява търг за наемане на сградата на пазарни цени, съпоставими с цените за ползването на имот за комерсиални нужди, припомнят в съобщението си създателите на центъра.

След като печели търга, от януари 2013 г. фондацията заплаща на Министерство на културата годишен наем в размер на 79 663 лв.

С наема, дължим към частния съсобственик на сградата, годишният наем достига 93 210 лв. Две години по-късно, не сме в състояние да заплащаме този наем, обясняват от ръководството на „Червената къща“.

Петиция в интернет, започната от театралния режисьор Неда Соколовска, събира подписи срещу затварянето на „Червената къща“. „Кой има нужда в България днес от независими културни пространства? Ще позволим ли духът да напусне тялото?“, питат от културния център.

Едва ли има нестопанска организация в България, която може да си позволи такъв наем при дейност, сходна с нашата. Малко са и донорските организации, които биха счели за правилно да покриват подобен разход, като така индиректно финансират Министерството на културата. Ние искаме Червената къща да продължи да работи. Просто на този етап това е невъзможно, ако държавата не ни протегне ръка, посочват още от ръководството на Центъра за култура и дебат.

За последните 10 години в културното пространство в сърцето на София са представени 350 спектакъла, 220 изложби, 570 дебата, 330 публични лекции, 130 книги и литературни дискусии, 700 филмови прожекции.

Орхан Памук, Дубравка Угрешич, Лари Лесиг, Тимоти Снайдър, Георги Господинов, Галина Борисова, Неда Соколовска са сред 2 800-те имена на хора, участвали на живо в събития на „Червената къща“.





#Червената къща #наем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници