Иран бомбардира джихадистите в Ирак

Иран бомбардира джихадистите в Ирак
Ирански изтребители по време на парад в Техеран. Снимка EPA БГНЕС
A A+ A++ A

Във войната срещу терористичните милиции на Ислямска държава вече участват и бомбардировачи на Иран. Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви пред CNN и AP, че САЩ имат доказателства, че Иран „през изминалите няколко дни“ е атакувал цели на ИД в източната част на Ирак. Ударите са били некоординирани и независими от операциите на международната коалиция срещу ИД, водена от САЩ.

Американските военни ще продължават с ударите по позиции на ИД и те ще бъдат съгласувани с правителството на Ирак. Избягването на евентуални конфликти във въздушното пространство на страната било задача на Багдад. „Нищо не се е променило в нашата политика, за да координираме военните си активности с Иран“. САЩ били обаче наясно, че между Иран и Ирак тече комуникация.

Британският военен вестник "Jane's Defense Weekly" и израелският "Haaretz" писаха за видео на телевизионния канал Ал Джазира, заснето в края на ноември в източноиракската провинция Дижала, в което се вижда ирански боен самолет. Снимките разкриват бомбардировач тип F-4 Phantom, а освен Иран с такива машини в този регион разполага единствено Турция.

Иран е ислямска република с преобладаващо шиитско население. Бойците на ИД са радикални сунити, които смятат шиитите за неверници, които заслужавт смърт. Чрез Ирак ИД контролира „задния двор“ на Иран – градове, почти на границата на Иран. ИД заплашвада превземе и унищожи иракските градове Надшаф и Кербала, които са свещени за шиитите, в това число и за иранските шиити.

#джихадисти #Иран #Ирак #САЩ #коалиция #ислямска държава #ИД #ИДИЛ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници