Журналисти: Изборът на Слави Бинев е безотговорно решение

Журналисти: Изборът на Слави Бинев е безотговорно решение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението Слави Бинев да оглави Комисията по културата и медиите в 43-то Народно събрание е безотговорно и демотивиращо за журналистите, които вярват, че истинска демокрация е тази, в която има правила и те се спазват. Това заявяват в декларация журналисти, обединени в създадената неотдавна Мрежа за свободно слово.

Медиите са в криза, което се признава вече не само от гражданското общество, но и от европейски експерти, дори и от някои български политици. И всички говорят за прозрачност и плурализъм. Политическите сили, които в програмите си са записали ангажименти за свободни и независими медии, би трябвало да бъдат призовани да ги изпълняват. Затова сме изумени от този избор, който е допълнителен риск както за медийната ситуация, така и за българската култура, пише в декларацията.

От парламентарната комисия за култура и медии зависят не само бюджетите на обществените медии, но и тяхната независимост. Медиите са скачени съдове и изчезне ли свободата в обществените медии, ще изчезне във всички медии, припомнят авторите.

Декларацията е адресирана до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на културата Вежди Рашидов, председателя на НС Цецка Цачева, до парламентарните групи на ГЕРБ и Реформаторския блок.

Категорично възразяваме срещу назначението на депутата от ПГ на ПФ за Председател на Комисията по културата и медиите в 43-то НС, е посочено там.

Мрежата за свободно слово се присъединява към позицията на БНТ, подписана и от БНР. Подкрепя и позицията на Бойко Василев от «Панорама», както и на Младежкия театър «Николай Бинев».

Правилата, определени в Закона за радиото и телевизията гарантират независимост на доставчиците на медийни услуги и на тяхната дейност от политическа и икономическа намеса. /Чл. 5. (1)/ Изборът на депутата Слави Бинев за Председател на Комисията по културата и медиите в 43-то НС е възможен, защото решенията продължават да не се основават на определени професионални и етични стандарти.

По закон всеки член на СЕМ, прилагащият закона орган, трябва да има обществен авторитет и професионално признание, сочат от Мрежата за свободно слово. Най-малко същите изисквания според участниците следва да се прилагат при избор на председател на комисията, която носи най-голяма отговорност за създаването на законите за култура и медии.

"Ние искаме моменталното уволнение на тези хора, които не зачитат гласа на българите, те са се превърнали в полкови проститутки! Защото, знаете ли, само проститутките и робите ходят след победителите. Само те! Първите ходят по желание, защото са проститутки, а вторите насилствено.” - Това са думи с давност от две години, изречени тогава от новоизбрания Председател на парламентарната комисия по културата и медиите Слави Бинев.

От журналистическата организация припомнят, че уволненията и назначенията в медиите са дейност, присъща само за ръководещите ги. Освен ако не е предвидено да бъде приет друг ред.

Има нещо особено притеснително това отговорност за медиите да бъде възложена на човек, склонен да упражнява класическа цензура заедно обидни епитети, без професионални аргументи. Нямаме спомен да е последвало извинение след акцията и поисканите уволнения, пишат авторите.

Не спорим, че всяко мнение може да бъде изразявано свободно в медиите, но това не значи, че е позволено да се оказва натиск върху редакционната политика чрез свикване на агитки за натиск, заплахи, обиди и амбиции за саморазправа.

Оставаме с впечатлението, че културата и медиите са някаква луксозна дейност, а не средство за образование, възпитание и духовност, на начин на живот по правила, развивана от хора с професионален авторитет в общността.

Съдейки от внесените законопроекти от членовете на комисията оставаме с впечатлението, че депутатите се вълнуват от доста други теми и само формално принадлежат към комисията.

Настояваме тази Комисия да не бъде „Под прикритие“, а членовете й да имат ясна позиция за културната и медийната общност. Защото предстои много работа, докато бъдат създадени истински, европейски правила. Очакваме не формални назначения, а ясни гаранции, че тази работа ще бъде свършена, заявяват журналистите от Мрежа за свободно слово.
 
Мрежа за свободно слово е създадена от журналисти от обществени и частни медии и се подкрепя от журналистически организации, като Асоциацията на европейските журналисти-България. Една от целите е ранно реагиране при случаи на нарушени права на журналисти при опити за налагане на цензура или на необосновани промени в редакционната стратегия и политика на медиите, които всъщност са опити за прикрита цензура.
Сдружението е наследник на едноименното обединение на журналисти, което в началото на т. нар. „преход” действаше като „ Watch dog“ („куче пазач”) срещу бруталните уволнения на журналисти и неправомерни намеси на собствениците в работата на редакциите. „Кучето пазач” се оказва една от най-популярните и ефективни форми за натиск и противодействие срещу опитите за задушаване на свободата на словото както от политици, така и от работодатели и собственици на вестници, радиа, телевизии.
Мрежата за бързо реагиране „Свободно слово” си поставя за цел да повиши чувствителността и нетърпимостта на обществото към  задкулисните прояви на контрол върху свободата на изразяване в ущърб на правото на хората да получават качествена и обективна информация

 

#журналисти #Слави Бинев #Мрежа за свободно слово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници