Снегът идва: Опасни поледици в 14 области

Снегът идва: Опасни поледици в 14 области
Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Жълт код за поледици е обявен в неделя за 14 области в Северна България. Предупредителният код е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. В тези области ще вали дъжд и сняг, но поради ниските температури там ще се образуват поледици.

Сняг ще вали през деня из цяла Северна България, съобщиха от НИМХ. Преваляванията над Южна България ще са от дъжд, но още около пладне в югоизточните райони ще се примесват със сняг. Вятърът през денонощието в по-голямата част от страната ще е слаб, но в източните й райони ще бъде умерен от север-североизток. Минималните температури ще бъдат между -2° и 3°. Максималните температури в Северна България ще бъдат около -2°-0°, а в Южна България между 3° и 8°. В Северна България в повечето места ще се образува снежна покривка около 5-10 см.

В планините ще е облачно и мъгливо и ще превалява сняг. Вятърът по билата ще е умерен от запад. Дневната температура на 1200 м н.в. ще бъде около 5°, на 2000 м около 0°, но по северните склонове на Стара планина ще бъдат по-ниски.

По Черноморието ще е облачно, с предимно слаби превалявания, по северното от сняг, по южното от дъжд, но е възможно по-късно през деня да се примесва със сняг. Вятърът ще е умерен от север-североизток

В събота от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) посъветваха шофьорите, на които днес, 30 ноември, им предстои пътуване в Северна България, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

АПИ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим за поддържане на републиканската пътна мрежа.

#сняг #жълт код #поледици #България #Черноморието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници