Правосъдният министър видя дълбока институционална криза

Правосъдният министър видя дълбока институционална криза
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"В България всички институции, не само прокуратурата, са в доста сериозна институционална криза", категоричен бе правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на Нова телевизия в четвъртък. По отношение тефтерчетата на Филип Златанов, той изрази мнение, че целият казус придобива "театрален привкус".

"В доклада на Европейския съюз със сигурност ще попадне това дали институциите са реагирали адекватно в този случай", убеден е министърът. По думите му реформите в съдебната система няма да се случат за 6 месеца и техният ефект няма да се усети за една година. Става въпрос за доста дългосрочни усилия. 

"Целта ми е кръгът от хората със задкулисна роля, каквато се приписва на човека с инициали ДП, да се стесни силно. Демонтажът на тази система обаче не може да стане с еднократен акт”, заяви правосъдният министър.

"Това, че обсъждаме реформи, които включват и вътрешна реорганизация на прокуратурата, показва това нещо. Важно е и че именно тя излезе с такива предложения за собствената си реорганизация, което се случва за първи път в историята на България”, коментира още Иванов.

Относно това дали има нужда от промени в Наказателния кодекс, и по-специално в частта с наказанията за убийците на пътя, Христо Иванов заяви, че ще има среща в МВР, включително и със специалистите, които се занимават с тази тема, за да се види къде системата не работи.

Той обясни още, че съдът и прокуратурата се управляват по различен начин, защото имат различни структури. За да могат и двете институции да имат адекватно администриране, за да са ефективни, трябва да се започне със структурна промяна.

#Христо Иванов #МВР #Филип Златанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници