ЕС осъди екзекуцията на атентатор в Беларус

ЕС осъди екзекуцията на атентатор в Беларус
ЕС е против смъртното наказание, подчерта Катрин Аштън в официално изявление. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън осъди екзекуцията на един от двамата обвинени, че са участвали в бомбената атака в метрото в беларуската столица Минск, при която загинаха 15 души, а над 160 бяха ранени.

„Аштън, която в петък призова белоруските власти да не екзекутират мъжете, остро осъди екзекуцията на Владислав Ковальов“, предаде АФП, цитирайки съобщение на пресофиса й.

Осъденият за атентата от 11 април 2011 г. в метрото на Минск Владислав Ковальов е бил екзекутиран на 16 март, съобщи радио „Свобода“. Неизвестна остава съдбата на втория обвиняем - Дмитрий Коновалов.

„Върховният представител е наясно за ужасните престъпления, в които са обвинени тези двама мъже, и нейните мисли са с жертвите и техните семейства“, гласи съобщението.

Катрин Аштън отбелязва, че двамата обвиняеми не са разпитани по време на процеса, включително не са имали правото да се защитят.

Президентът Александър Лукашенко отказа на 14 март да помилва двамата, като се позова на изключителната опасност на престъплението и тежките последици за обществото.

„ЕС е против смъртното наказание“, подчерта Катрин Аштън в официалното изявление.

В отделно съобщение председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че е ужасен от екзекуцията, и призова властите в Беларус да не прилагат смъртното наказание и на Дмитрий Коновалов.

#Катрин Аштън #Минск #Беларус #Владислав Ковальов #Дмитрий Коновалов #Александър Лукашенко #Мартин Шулц

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"