Столтенберг: Вратата на НАТО остава отворена за Украйна

Столтенберг: Вратата на НАТО остава отворена за Украйна
Според генералния секретар членството на всяка една страна в НАТО зависи от това дали тя е готова да отговори на изискванията. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Вратата на НАТО остава отворена за Украйна", заяви генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на пленарната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО в Хага, предаде ТАСС.

"Украйна е решила да следва политика на необвързаност и ние уважаваме това решение", заяви Столтенберг и допълни, че въпреки това вратата на НАТО остава отворена.

Според генералния секретар членството на всяка една страна в НАТО зависи от това дали тя е готова да отговори на изискванията.

НАТО и Украйна са установили тясно сътрудничество, което се състои в това число и от факта, че страната участва в операциите на НАТО и продължава да модернизира армията, за да отговаря на стандартите на организацията, се посочва в доклада, който се очаква да бъде приет в края на пленарното заседание.

Според президента на Украйна Петро Порошенко решението за встъпване в НАТО или не трябва да бъде взето на общоукраински референдум, предаде УНИАН.

"Решението за встъпване или невстъпване на Украйна в НАТО е изключително в компетенцията на украинския народ. Предстоят ни най-малко 6 години напрегната работа за това, страната да отговори на критериите за членство в ЕС и НАТО. И само след това украинският народ на референдум ще може да определи членството", заяви Порошенко.

#Йенс Столтенберг #НАТО #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино