България и Румъния обсъждат инициативи за износ на пазари извън ЕС

България и Румъния обсъждат инициативи за износ на пазари извън ЕС
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Нивото на търговско-икономическите отношения и икономическия потенциал на България и Румъния определят реална възможност за съвместно излизане на по-отдалечени пазари. Това ще създаде перспектива за икономически растеж в региона“, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски в рамките на среща с румънския посланик Антон Пакурецу, съобщиха от икономическото ведомство.

Министър Лукарски коментира, че подобна инициатива би позволила достигането на пазари, които в момента остават извън възможностите на българския и румънския бизнес. „Основна пречка за присъствието на български стоки и услуги на пазари като Северна Африка, Близкия и Далечен Изток и Китай например е невъзможността да задоволим търсенето в цялост.

Едно съвместно усилие с Румъния би направило това възможно, като отреди значително по-сериозна роля на страните ни на международните пазари“, допълни министърът. Част от секторите, които той набеляза като подходящи за реализацията на подобна инициатива са хранително-вкусовата промишленост, машиностроене, електроника, електротехника и текстил, индустрии в които България има дългогодишни традиции.

#България #Румъния #Северна Африка #Китай #Божидар Лукарски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници