Източват киселинните води от река Луда Яна

Източват киселинните води от река Луда Яна
Река Луда Яна
A A+ A++ A

Вече източват водоема край пазарджишко село, от който в река Луда Яна се вливаха киселинни води, съобщи директорът на екоинспекцията в Пазарджик Костадин Гешев.

Моментните резултати на изтичащите от "Екомедет" окислени води в реката край пазарджишките села Росен и Цар Асен са показали наличие на тежки метали, основно мед. Големият обем вода в речното корито обаче спомага за бързото разреждане на замърсяването и няма опасност за кладенците с питейна вода в района.

Преди да попаднат в Луда Яна, окислените води се събират във водоем, който се намира над село Цар Асен. Помпена станция на "Екомедет" трябва да изпомпва водата от там и да я пречиства. Заради авария водите вчера достигнаха 3 метра при вместимост метър и половина. 

Моментните проби от реката са показали, че pH-то и електропроводимостта са в норма. На мястото, където става течът, са направени барикади - чували с хидратна вар, за да се пречисти поне отчасти металът във водите. Очаква се до няколко часа проблемът да бъде решен окончателно.

Според информация на БНР допълнително взетите проби край Цар Асен, Росен, Огняново и от река Марица ще бъдат готови до седмица.

#води #метали #изтекли #река #Луда Яна #Росен #Цар Асен

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници