Хранете се според... цветовете на дъгата
Консумирането на плодове и зеленчуци по признака цвят подобрява здравето, а според американското министерство на земеделието - и намалява шансовете за рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и др.
Седемте цвята на дъгата, освен красиви са и здравословни, а Foodpanda дава любопитна информация за силата на цветовете при храните.
Червеният цвят - храни, богати на ликопен и антиоксиданти. Червените плодове и зеленчуци се явяват най-големите врагове на раковите клетки. Такива храни са ягодите, доматите, ябълките, черешите, червеното грозде, малините, дините, червените чушки, червеното цвекло...
Оранжевият цвят означава, храни богати на бета-каротин и витамин А, който е от изключително значение за доброто зрение. Такива храни са: моркови, оранжеви чушки, тиква, сладки картофи и други.
Жълтият цвят означава, храни богати на каротеноиди и лутеин, полезни за очите и за предотвратяване на рак. Такива храни са: пъпеши, царевица, лятна тиква, жълти зърна, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.
Зеленият цвят означава, храни богати на лутеин, зеаксантин и антиоксиданти. Консумирането им е полезно за очите, костите и зъбите, с противоракови свойства. Такива храни са: тъмнозелените зеленчуци, целина, медена роса и киви.
Синият и лилавият цвят означават, храни богати на флавоноиди, наречени антоцианини и фенолови съединения, полезни за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите заболявания. Такива храни са: боровинки, червено зеле, грозде, патладжан и стафиди.
Белият цвят означава, храни богати на алицин и селен. Те са полезни за сърцето и се използват като превенция срещу рака.Такива храни са: банани, кафяви круши, карфиол, чесън, гъби и други.
Още по темата:
- » Глобално предизвикателство и местни решения: Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението
- » 10 храни, които трябва да слагаме на масата поне веднъж седмично
- » Приеха здравната стратегия до 2030 г.