Хранете се според... цветовете на дъгата

Хранете се според... цветовете на дъгата
A A+ A++ A

Консумирането на плодове и зеленчуци по признака цвят подобрява здравето, а според американското министерство на земеделието - и намалява шансовете за рак, сърдечни заболявания, диабет, хипертония и др.

Седемте цвята на дъгата, освен красиви са и здравословни, а Foodpanda дава любопитна информация за силата на цветовете при храните.

Червеният цвят - храни, богати на ликопен и антиоксиданти. Червените плодове и зеленчуци се явяват най-големите врагове на раковите клетки. Такива храни са ягодите, доматите, ябълките, черешите, червеното грозде, малините, дините, червените чушки, червеното цвекло...


Оранжевият цвят означава, храни богати на бета-каротин и витамин А, който е от изключително значение за доброто зрение. Такива храни са: моркови, оранжеви чушки, тиква, сладки картофи и други.

Жълтият цвят означава, храни богати на каротеноиди и лутеин, полезни за очите и за предотвратяване на рак. Такива храни са: пъпеши, царевица, лятна тиква, жълти зърна, грейпфрут, лимони, портокали, нектарини и папая.

Зеленият цвят означава, храни богати на лутеин, зеаксантин и антиоксиданти. Консумирането им е полезно за очите, костите и зъбите, с противоракови свойства. Такива храни са: тъмнозелените зеленчуци, целина, медена роса и киви.

Синият и лилавият цвят означават, храни богати на флавоноиди, наречени антоцианини и фенолови съединения, полезни за мозъка, паметта и сърдечно-съдовите заболявания. Такива храни са: боровинки, червено зеле, грозде, патладжан и стафиди.

Белият цвят означава, храни богати на алицин и селен. Те са полезни за сърцето и се използват като превенция срещу рака.Такива храни са: банани, кафяви круши, карфиол, чесън, гъби и други.

#храна #плодове #зеленчуци #хранене #здраве

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници