Държавата отне и двореца "Ситняково" от имотите на царя

Държавата отне и двореца "Ситняково" от имотите на царя
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Държавата отне и двореца "Ситняково" над Самоков, който бе собственост на Симеон Сакскобурготски. Софийският окръжен съд задължи семейството на царя да предаде на държавата сгради с площ 900 кв. м и 20 000 кв. м поземлен имот.

Съдът обаче отхвърли иска на държавата Симеон Сакскобургготски да плати наем на държавата, затова че е ползвал имота през последните 11 години и да върне на хазната парите от входни такси - близо 35 000 лева.

„Ситняково” е сред петте имота, за които през 2011 г. държавата заведе дела за собственост. На първа инстанция тази година тя вече спечели процесите за „Царска Бистрица” и „Саръгьол”. Не са приключили делата за резиденция „Врана” и 16 500 дка гори в Рила.

Комплексът „Ситняково” е строен през 1904 г. за летен ловен дворец, в момента има статут на недвижима културна ценност. През 1993 г. безвъзмездно е предоставен за ползване на Съюза на писателите. През 2003 г. е върнат на тогавашния премиер Сакскобург­готски от тогавашния областен управител на София-област Олимпи Кътев.

#Ситняково #Симеон Сакскобурготски #Самоков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници