Седем обвинени и 220 000 лв. иззети след акцията "Лесово"

Седем обвинени и 220 000 лв. иззети след акцията "Лесово"
Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До момента над 220 хиляди лева са намерените и иззетите пари, възможно е в хода на разследването за ГКПП "Лесово" да се окажат и повече, обяви Николай Найденов от Специализирана апелативна прокуратура.

Ттой обясни, че става въпрос за долари, евро, турска лира и румънски пари. Общо 9 хиляди лева има пък открити в складовете за веществени доказателства на началниците на смените – там било на принципа "Където пипнеш, откриваш".

Парите са били добре крити

посочи Найденов. Твърда тарифа е нямало, обикновено се давали дребни суми в рамките на 10-20 лв. като български еквивалент в различни парични единици. Между 100 и 200 долара обаче са искани от митничарите за някои ТИР-ове. Между 50 и 80 хиляди лева бил месечният оборот на една смяна.

От своя страна заместник-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че планираната операция започнала след дълга подготовка в събота, в 18:15 ч. Акцията се задействала в момент, в който един началник смяна на една от четирите смени предавал на началника на митничарския пункт плик с пари.

От общо

21 задържани, повдигнатите обвинения са на 7 лица

Освен Димитър Колев, началник на пункта Лесово, който е обвинен като ръководител на организирана престъпна група с дейност, насочена към получаване на подкуп, задържани са и началника на смяна Г, началник смяна Б, Димитър Шопов, който е заместник-началник на смяна Б, митнически инспектор от смяна Г. Илия Илиев – заместник-началник на смяна В, е на свобода под гаранция от 2000 лева. Последната задържана е жена, експерт в "Приходи, пътни такси и разрешителен режим", като тя е под 1000 лева гаранция.

Част от задържаните 21 митничари за момента остават не обвиняеми, а свидетели. В процеса на акцията са били извършени 94 претърсвания, 47 от които на служебни помещения и домове на служители. 24 пък са претърсените автомобили. Още 21 помещения са претърсени по необходимост, 18 от тях са складове. Разпитани са 14 свидетели до момента, включително граждани на Румъния, Молдова, Украйна, които са основно шофьори на ТИР-ове.

Сарафов заяви, че са давани суми в турски лири, долари, евро, като

парите са искани "за почерпка"

но по същество са били, за да не се провежда митническа проверка и да не се създават административни пречки на преминаващите. Той посочи, че има и свидетелски показания и на служители от митницата, които разкриват в детайли криминалната схема на Лесово. Сарафов разясни, че службите са следили митничарите повече от 4 месеца.

Операцията на граничния пункт "Лесово" се състоя през уикенда. При нея ДАНС задържа служителите от двете митнически смени. Спецакцията продължи близо денонощие и заради нея се образуваха километрична колона от автомобили и камиони. Граничният пункт беше отворен вчера следобед. Извършени бяха претърсвания на над 40 адреса, проведени бяха разпити и разпознавания, бяха иззети пари в левове и различна чужда валута.

#митница #акция #Лесово #ГКПП #митничар #подкуп #обвиняем

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници