Хлябът е главният виновник за повишената консумация на сол

Хлябът е главният виновник за повишената консумация на сол
A A+ A++ A

Главният виновник за повишената консумация на сол не са чипсовете и пуканките, а хлябът и франзелите, предаде „Ройтерс“, позовавайки се на Центъра за контрол и превенция на болестите. Четиридесет и четири процента от консумираната сол се свързва с десет типа храни, начело в списъка на които са хлябът и франзелите, следвани от продукти като консервирани меса, пица, пилешко месо, супи, сандвичи, сирене, паста, чипс. 

В една порция хляб може и да не се съдържат толкова големи количества, но консумацията на тестения продукт по няколко пъти на ден повишава приема на сол. Една филия бял хляб може да съдържа до 230 милиграма сол.

Повишеният прием на сол води до покачване на кръвното налягане, което на свой ред може да предизвика сърдечносъдови заболявания и инсулт. 

Американците консумират средно 3,266 милиграма сол, които не включват добавената към хранителните продукти. Количеството е доста над препоръчителния дневен прием от 2,300 милиграма. 60 процента от американците, включително тези над 51-годишна възраст и страдащите от високо кръвно и диабет, трябва да ограничават солта до 1500 милиграма дневно. 

От Центъра за контрол и превенция на болестите обясняват, че дори смятани за здравословни, продукти като изварата могат да съдържат големи количества сол. Суровите меса често се инжектират със сол, за да се запазят по-дълго време. Здравните експерти препоръчват да се консумират повече плодове и зеленчуци и внимателно да се четат етикетите на хранителните продукти, за да се открият тези с най-ниско съдържание на сол./„Стандарт нюз“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници