Лекуват рак със злато

Лекуват рак със злато
A A+ A++ A

Учени от Египет твърдят, че са постигнали успех в лечението на рак с помощта на златото. На пресконференция в Националния център за научни изследвания в Кайро д-р Мустафа ас Сеид обяви, че според проведените от екипа му клинични опити наночастици от злато могат да предотвратяват разпространението на злокачествените тумори, предаде ИТАР-ТАСС.

Изследователите успели да спрат нарастването на раковите клетки благодарение на златни наночастици, вкарани в тумора чрез лазер. При това, твърди Сеид, въздействие се оказва само върху поразените клетки, а на здравите не се нанася никаква вреда.

В момента учените правят клинични изпитания с животни и ако се потвърди отсъствието на странични ефекти, ще започнат изпитания и върху болни хора. Египтяните са убедени, че ефикасното използване на наночастиците от злато може да изиграе решаваща роля в лечението на рака на черния дроб, бъбреците и далака.

Заради уникалните си физически и химически свойства златните наночастици представляват голям интерес за учените. В съвременната медицина златото вече се прилага в диагностиката и лечението на редица заболявания, включително и на злокачествени тумори. Освен разпространената химиотерапия, в която се използват колоидни разтвори на радиоактивно злато, днес съществува и съвършено нов метод. При него се предвижда въвеждане в туморната тъкан на микроскопични златни нанокапсули и въздействие с инфрачервени лъчи върху тях.

Така раковите клетки загиват, а здравата тъкан остава невредима. При експерименти с животни златните частици са използвани за спиране на рака чрез атрофия на кръвоносните съдове на тумора. Но изпитания с хора още не са правени./ „24 часа“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници