Според германското разузнаване джихадистите стрелят с български гранатомети

Според германското разузнаване джихадистите стрелят с български гранатомети
A A+ A++ A

Германската разузнавателна служба (BND) смята, че групировката „Ислямска държава” притежава зенитни ракетни комплекси. Става дума за преносими гранатомети по руски образец, произведени вероятно в държави като България или Китай, твърдят експертите.

Членовете на екстремисткото движение са се сдобили с тези оръжия от бази на сирийската армия.

За разлика от останалите средства за противовъздушна отбрана, тези оръжия са прости и лесни за използване, и с тях може да бъде свален самолет, обясняват специалистите на разузнавателната служба. Те предупреждават авиокомпаниите, които извършват полети над Северен Ирак, че са уязвими при обстрел от терористи, особено при излитане или приземяване.

„Аустрия еърлайнс” и „Карат еъруейс” са сред компаниите, които могат да бъдат засегнати според информацията.

РИА Новости публикува неотдавна твърдения на неназован източник, че от началото на 2013 г. ислямистите са закупували военна техника и въоръжения от България, Хърватия, Румъния и Украйна.

Специално от България били придобити бронетранспортьори, стрелково оръжие, гранатомети, патрони и пълнители към тях. От Хърватия били взети артилерийски системи, от Румъния – танкове и стрелково оръжие, а Украйна е въоръжила радикалните ислямисти с бойни машини за пехотата, твърдеше източникът на руската агенция.

Допълнително въоръжение, вече американско, екстремистите са получили като трофей по време на боевете с 2-ра мотопехотна дивизия на Ирак и при отстъпленията на иракската армия.

 

#ислямска държава #гранатомети #България #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници