Искате да отслабнете? Вижте как
Ако сервираме храната си в червени чинии, увеличаваме възможността да отслабнем. Това показва ново изследване на немски и швейцарски учени, публикувано в списание „Апетит“, съобщи вестник „24 часа“.
Когато храната и напитките са поднесени в червен съд, хората консумират 40% по-малко. Червеното може да ни откаже от яденето, защото обикновено мозъкът асоциира цвета с опасността, забраненото и... „Спри!“.
Учените смятат, че институциите в хранително-вкусовата промишленост могат да използват червени опаковки като възпиращ фактор за обозначаване на нездравословни храни. Алкохолът в клубовете също може да се поднася в червени чаши, за да се ограничат хората в пиенето. Тук стои въпросът кой от собствениците на заведение би го направил?
В първата част на изследването са взели участие 41 студенти. Те консумирали чай от чаши, маркирани с червени и сини етикети. Тези, които пиели топлата напитка от чашите с червени етикети, изпили 44% по-малко.
Във втората част от изследването 109 души яли соленки от червени, сини или бели чинии. Тези, които имали пред себе си от червените, изяли по-малко.