Осъдиха британец крал яйца на птици у нас

Осъдиха британец крал яйца на птици у нас
Снимка: Българско дружество за защита на птиците
A A+ A++ A

Бургаския окръжен съд даде 6-месечна условна присъда и глоба от 5 000 лв. на британския гражданин Ян Фредрик Рос, обвинен в унищожаване на екземпляри от защитени видове птици и по-специално яйцата им, който той ограбвал от гнездата и събирал в своята лична колекция.

Обвинителният акт бе внесен от Бургаската окръжна прокуратура след близо 3-годишнно съдебно разследване, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците.

Делото приключи за по-малко от 40 минути с извънсъдебно споразумение. Ян Рос получи 6-месечна условна присъда и глоба от 5 000 лв. Британецът бе обвинен по две престъпления:По закона за защитените територии – за унищожаване на екземпляри от защитени видове (яйцата им), сред които земеродно рибарче, градинска овесарка, кафявокрил огърличник, голямо черноглаво коприварче, както и препарирани защитени видове сред които малък ястреб и обикновен мишелов.

Другото обвинение е за задържане на екземпляри (яйца) от вид под специален режим на защита – белоглав лешояд. Това е изключително рядък вид птица, който е бил на ръба на изчезването и след дългогодишни усилия на природозащитниците в България, днес са известни 60 двойки.

#птици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Правосъдие
Последно от Правосъдие

Всички новини от Правосъдие »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"