Най-малките птици в света

Най-малките птици в света
A A+ A++ A

Птиците са гръбначни животни, които имат адаптивните възможности за летене, но не всички от тях могат да летят. Разпространени са по цялата Земя, обитават всички седем континента и всички острови и са най – многообразният клас сухоземни гръбначни. Приспособени са да живеят в изключително екстремни условия, може да гнездят дори в приполярните пустини. Най – южногнездящата птица е снежният буревестник, който гнезди до 440 км навътре в Антарктида.

Птиците са топлокръвни животни, температурата на тялото им варира между 37,8 и 45,5 градуса по Целзий.  Те съществуват от древността, още от Юрския период са открити фосили от птицеподобни същества, които са били с характеристики подобни на гущеротазовите динозаври.

Птиците на Земята са около 9800 вида, като около 60 вида от тях са нелетящи. 6 вида от приците са отровни. Те не са опасни за човека, активират отровата си само, ако са застрашени, но дори и тогава не могат да предизвикат смърт.

Птиците се хранят предимно с плодове, растения, семена, малки животни и нектар от растенията. Според начина си на хранене те са разделят на няколко разновидности: растителноядни – тъкачи, гъски, всеядни – врани и щъркели и хищни – соколоподобни и совоподобни.

В света съществуват птици с малки размери, като някои от тях са едва забележими.

1.      Американски щиглец, който е дълъг 11 см. Среща се в Северна Америка, в южните части на Канада и в северните части на Мексико. Много е красив – с жълти пера и черна окраска на главата си. Два пъти годишно сменя перата си – веднъж през лятото и веднъж в края на зимата. Достига до 7 години живот.

2.      Птицата Рен – тялото на птицата е кръгло и за това я наричат още и орехче. Достига до дължина от 22 см., теглото и е межу 7 и 15 грама. Това е една от най – малките птици в света. Среща се в Америка, Азия, Африка и някои европейски страни. Орехчето може да изпее до 700 тона за 1 минута.

3.      За най – малка птица на Земята е прието колибрито. Теглото на някои видове колибри не достига дори и 2 грама. Съществуват около 350 разновидности на колибри. Скоростта на летене, която развиват достига до 80 км в час. Интересно при тях е, че се хранят по време на полет и могат да изядат храна два пъти по – тежка от теглото си.

4.      Птицата – шивачка. Среща се в Западна Австралия, Индия и Китай. Храни се с насекоми и храна.

5.      Зелена пръчица – тежи 8 грама и достига до 10 см дължина. Обитава смесени гори в Централна Европа. Със своята окраска, птицата е трудно забележима сред клоните на дърветата.

6.      Бананов певец – достига до 11 см дължина. Среща се във влажните гори на Централна и Южна Америка. Гърбът му е оцветен в сиво, а коремчето в ярко жълто, откъдето идва и наименованието му. За разлика от другите птици, женската и мъжката не се различават.

7.      Царска райска птица – разпространена в североизточната част на Папуа Нова Гвинея. Името и е дадено от биолога Карл Хунщайн в чест на германския император Вилхелм II. За съжаление птицата е почти на изчезване.

8.      Коприварче – достига до 15 см дължина, среща се предимно в Австралия и Нова Гвинея.

Птиците са тясно свързани с хората. Някои от птиците се отглеждат за получаване на продукти като месо, яйца, кожа, пера. Други птици се отглеждат с декоративна цел или за спортен лов. На много места по света има организирани резервати за птици, преднзначени като убежище на изчезващите видове.

Орнитологията е науката, която изследва размножаването, анатомията, физиологията на птиците.

 

#птици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »