До Катар и назад

До Катар и назад
A A+ A++ A

Нещо наистина идиотско трябва да се е случило преди отпътуването на българската делегация за Катар.

В сряда катарските бизнесмени – напълно изненадващо според правителството - не се появиха на широко рекламирания в България Българо-катарски бизнес форум в столицата Доха. В зала „Цюрих“ на хотел „Мьовенпик“ дойдоха само представителите на над 100 български компании, които пътуваха специално с чартърен полет, за да представят своите продукти и услуги.

Много неловка ситуация, несъмнено. Дали е било бойкот? Или просто е логичният резултат от безобразно лоша организация от българска страна?

Доколкото знам, е много трудно да се прави бизнес със страни като Катар. Много приказки, обещания, пазарлъци, а накрая нищо не се материализира или просто отнема твърде дълго време. Нищо общо с начина, по който фирми от Европа или САЩ правят бизнес. Вярно е и че Катар не е традиционен търговски партньор за нашия регион по редица причини.

Все пак голямото фиаско с проваления форум е безкрайно показателен за начина, по който работи държавната администрация в България. Извинението на икономическия министър, че в Катар решенията за големи проекти зависят от една шепа хора, които очевидно не са били поканени, не е много убедително. Във всяка частна компания лицето, отговарящо за събитие, на което са поканени 500 компании и в крайна сметка никой не се появява, ще бъде уволнено или поне глобено.

Още по-обезпокоително е, че в четвъртък сутринта големите печатни медии в България ни предложиха за закуска поредната порция пропагандни статии, спестявайки напълно проваления форум и поставяйки фокуса върху устните обещания на катарските държавни мъже за милиони евро.

Чувството за финансова и емоционална несигурност кара журналистите в разрастващия се медиен монополист да се съобразяват със силните на деня и да си самоналагат автоцензура. Така за пореден път тайното споразумение между политическите власти и монополиста се случва със съдействието на (доскоро относително честните) пишещи събратя.

Интернет форумите и блоговете обаче преливат от яростни коментари. И с право. Все пак не е като да сме се изръсили само с няколко долара за пуканки и сода, нали?

#Катар #Доха #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници