Маргерита Бонивер: Италия винаги е подкрепяла България за Шенген

Маргерита Бонивер: Италия винаги е подкрепяла България за Шенген
Пристигнахме преди два часа и половина, но вече наистина сме уверени и успяхме да си създадем реална представа какво ще направи България за присъединяването си към Шенген, каза Маргерита Бонивер.
A A+ A++ A

Председателят на шенгенската комисия в италианския парламент Маргерита Бонивер увери, че Италия никога не е имала възражения за приемането на България в зоната за свободно движение.

„Страната ни отмени частичните ограничения в режима на прием на български работници на наша територия и на Европейския съюз“, заяви Бонивер, цитирана от „Фокус“.

Тя пристигна в България в сряда заедно с делегация на Комисията за контрол върху осъществяване на споразумението от Шенген, за наблюдение на дейността на Европол и за контрол и надзор в областта на имиграцията на двете камари на италианския парламент.

„Пристигнахме преди два часа и половина, но вече наистина сме уверени и успяхме да си създадем реална представа – как България ще действа през следващите няколко месеца, относно присъединяването й към Шенген“, заяви Бонивер и изрази увереност, че сигурността, която страната ни осигурява на външните граници, и законодателната реформа ще доведат България до успех.

Ентусиазмът на Маргерита Бонивер беше приветстван от българските депутати, които увериха италианската делегация, че България е изпълнила всички показатели по отношение на кандидатстването си в Шенген във всеки един от секторите – международно сътрудничество, въздушни, морски граници.

Заместник-председателят на Народното събрание Анастас Анастасов изрази убеждението си, че през септември Италия ще даде своето положително становище за членството на България и Румъния за поетапното им присъединяване към Шенген.

Той благодари за „постоянната и последователна политика на Италианската Република по отношение на България, както при кандидатстването ни за членство в НАТО и в Европейския съюз, а сега и за Шенген“.

В Народното събрание италианската делегация се срещна с членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по външна политика и отбрана и Комисията по европейски въпроси.

Независимият народен представител Димитър Чукарски заяви, че в България съществува консенсус по отношение на стремежа страната да стане част от Шенгенското пространство.

„Част от хората не си дават конкретно сметка - какво би означавало това за тях: че ще могат да пътуват, без да преминават през формалностите. Очакваме това да се случи през месец септември, но аз лично и хора, с които коментирам, се чувстваме притеснени от една кампания в лицето на френския президент по отношение на Шенген“, допълни Чукарски.

По думите му оттук нататък трябва да се придържаме към правилата такива, каквито съществуват, за да не обезкуражаваме страни като Сърбия, които тепърва са избрали пътя към европейска интеграция.

„Ние не трябва да допускаме евроскептицизъм в нашата страна“, каза пък заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Джевдет Чакъров.

„Ние чувстваме, че вие се отнасяте с нас като равноправен партньор на Европейския съюз. Благодарим за доброто отношение“, добави той.

По отношение на борбата с корупцията и организираната престъпност, където успехите на България са неубедителни според мониторинговите доклади, Маргерита Бонивер изрази надежда след срещата с правосъдния министър Диана Ковачева да се изяснят важните елементи от правния аспект на проблема, така че България да достигне до „едно авангардно положение“.

#Италия #Шенген #Димитър Чукарски #Анастас Анастасов #Джевдет Чакъров #Диана Ковачева #НАТО #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници