Ядеш бекон – рискуваш рак

Ядеш бекон – рискуваш рак
A A+ A++ A

Шведски учени установиха връзка между консумацията на преработено месо от типа на бекона или наденицата и рака на панкреаса, съобщи вестник „Труд“.

Според екипа на професор Сузана Ларшон в института „Каролинска“ яденето на 50 грама такова месо всеки ден увеличава риска от рак на панкреаса с 19 на сто. Количеството е равно приблизително на една наденичка дневно. При двойна доза рискът също се удвоява. Ларшон уточнява, че връзката между преработеното месо и други видове рак остава недоказана. Изводите са направени след изследване на 6643 души с рак на панкреаса. „Това заболяване е характерно с липсата на симптоми в началото и невъзможността да се диагностицира в ранен стадий, което го прави много смъртоносно. Затова е важно да се разбере какво води до риск от развиване на рак на панкреаса“, казва проф. Ларшон. Тя препоръчва хората да намалят консумацията на червено месо, която Световният изследователски фонд за рака смята, че е свързана с рака на дебелото черво. Заради този извод през 2011 г. правителството на Великобритания препоръча хората да не ядат повече от 70 грама месо дневно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници