Десетки екоактивисти скочиха срещу корпорациите и шистовия газ

Десетки екоактивисти скочиха срещу корпорациите и шистовия газ
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Десетки се събраха в събота около 16.00 часа в столицата пред паметника на патриарх Евтимий, за да се включат в общоевропейския протест "Народите срещу корпорациите". Той се провежда в над 15 европейски държави.

Протестиращите бяха издигнали лозунги "Спасете България от екологична катастрофа", "Да си върнем демокрацията" и "Не на шистовия газ".

Протестиращите са недоволни от факта, че готвеното споразумение между САЩ и ЕС в областта на търговията може да допусне на българския пазар ГМО продукти и да доведе до колапс българските производители, чиято реализация и без това е трудна, а в конкуренция с евтините американски продукти ще стане невъзможна.

Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции или Transatlantic Trade and Investment Partnership (ТТIP) е името на договора за свободна търговия между Европейския съюз и САЩ. Пълна липса на прозрачност в преговорния процес; занижаване на потребителските стандарти и нахлуване на ГМО стоки в Европа; създаване на международни арбитражи, които отнемат суверенитета на националното правосъдие. Това са основните причини, поради които споразумението буди сериозна тревога.

Преговорите стартират при пълна непрозрачност в началото на 2013 година и трябва да приключат в края на 2014 година. Заради събуденото обществено недоверие и протести по всяка вероятност този срок няма да бъде спазен.

Протестиращите настояват да се спазват стандартите в инвестиционните проекти, защото те са правила, които правят живота предсказуем и възможен. Друго тяхно искане е да се приемат регулации, които да ограничат финансовите спекулации. Това е необходимо, за да предотвратим нова световна финансова и икономическа криза, смята Иванова.

Според демонстрантите е крайно време да бъде въведен данък върху финансовите транзакции във всички членки на ЕС. Според Яна Иванова за това настояват голяма част от европейските граждани, но този вид налог ще бъде истински ефективен, ако се приложи едновременно от двете най-големи световни икономики.

Недоволните призоваха и за бойкот на зоните, които са т.нар. "данъчен рай", защото според тях тези места са начин за източване на приходите от националните бюджети, а освен това вредят на условията за бизнес.

Протестиращите еколози са притеснени от вредните ефекти върху природата от фракинга - основната технология за добиване на шистов газ. Те искат качествена и ясна регулация върху сондажите на нефт и газ, защото според тях в момента има пропуски в тази сфера в българското законодателство.

Протести се проведоха и в редица други български градове.

#протест #София #шистов газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници