Според НСИ сме увеличили износа към ЕС с 3,6%

Според НСИ сме увеличили износа към ЕС с 3,6%
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

През периода януари - юли 2014 г. износът на България за ЕС се увеличава с 3.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 15.2 млрд., съобщиха от НСИ.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия, които формират 72.3% от износа за държавите - членки на ЕС.
През юли 2014 г. вносът на България от държавите - членки на ЕС, намалява с 4.2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2.7 млрд. лв.

Външнотърговското салдо на България с ЕС през периода януари - юли 2014 г. е отрицателно и е на стойност 2 445.7 млн. лева.

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през първите седем месеца на 2014 г. в сравнение със същия период на 2013 г. най-голям ръст е отбелязан в сектор "Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход" (32.0%). Най-голям спад се наблюдава в секторите "Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн" (22.1%) и "Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата) (11.9%).

#ЕС #НСИ #Германия #Италия #Румъния #Гърция #Франция #Белгия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници