Йотова: Всички партии в ЕП заклеймиха холандския сайт

Йотова: Всички партии в ЕП заклеймиха холандския сайт
Сайтът представлява най-мрачните тенденции в Европа и за съжаление не е прецедент и не е единичен случай, смятат евродепутатите. Снимка: Europe.bg
A A+ A++ A

Антиемигрантският холандски сайт на крайно дясната Партия на свободата получи категоричната присъда на Европейския парламент, обяви българският евродепутат Илияна Йотова.

„Всички демократични и проевропейски сили в Страсбург днес удържаха една много голяма победа, защото холандският сайт получи категоричната присъда на Европейския парламент и на всички депутати, каза Йотова в интервю за агенция „Фокус“.

„За моя най-голяма изненада много остри квалификации по отношение на този сайт дойдоха не само от основните партии в Европейския парламент, но и от целия политически спектър: от крайната левица до чисто консервативните партии в Европа“, посочи тя.

В дебата са се чули и много сериозни гласове за това, че този сайт представлява най-мрачните тенденции в Европа и че той за съжаление не е прецедент и не е единичен случай.

„Много пъти в изказванията си напомнихме, че за съжаление имаме такива прояви и в люлката на демокрацията, каквато е Франция, с изказванията на президента Саркози само отпреди два дни, който постави под условие членството на страната си в Шенгенското пространство, ако не се вземат мерки против емигрантите“, уточни Йотова.

„Дебатът беше много богат. Неслучайно Председателството на Европейския парламент реши да се даде думата само на представители на политическите сили на отделните парламентарни групи и на техните председатели, защото това означава и по-голяма отговорност, това означава и че тези хора ще говорят от името на всички свои членове и тяхната дума ще тежи повече в пленарната зала“, добави евродепутатът.

Партията на свободата на Герт Вилдерс създаде миналия месец специален сайт, на който събира оплаквания на холандци за вреди, понесени заради работници имигранти от Централна и Източна Европа.

Тази инициатива предизвика гнева на Полша и още девет източноевропейски страни – членки на ЕС, включително България, които определиха сайта като дискриминационен.

Полският премиер Доналд Туск коментира тогава в Брюксел, че засега сайтът не представлява проблем за поляците, живеещи в Холандия, но е проблем за репутацията на Холандия в Европа.

#Партия на свободата #Илияна Йотова #Европейския парламент #ЕП #евродепутат #Страсбург #Европа #Никола Саркози #Франция #емигранти #Шенген #Герт Вилдерс #Централна и Източна Европа #Полша #България #ЕС #Доналд Туск #Холандия #премиер #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"