Евронюз: Разочарована България гласува за пето правителство за 2 г.

Евронюз: Разочарована България гласува за пето правителство за 2 г.
Над половината българи се съмняват, че изборите ще донесат промяна. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В неделя България ще гласува на парламентарни избори за пето правителство за по-малко от две бурни години. Те могат да донесат нова крехка коалиция, която ще трябва да се бори с корупцията и да съживи растежа в източноевропейската страна, пишат Ройтерс и Евронюз в съвместен репортаж.

Оглавявана от бивш бодигард, дясноцентристката партия ГЕРБ се очаква да спечели, но без пълно мнозинство. Тя може да се обърне към по-малки партии и също да протегне ръка към основните си опоненти от БСП за подкрепа в приемането на закони.

Но има повсеместно разочарование от политическата класа и на българите им е писнало да гласуват за едни и същи лица отново и отново без животът им да се подобри.

Десетки хиляди хора излязоха на улицата миналата година, за да изразят гнева си.

Нова политическа нестабилност може да остави икономиката без напредък, а лидерите – неспособни да осъществят реформи като увеличаването на пенсионната възраст, привличането на силно необходимите чуждестранни инвестиции и разрешаването на задълбочаващата се банкова криза.

Над половината българи се съмняват, че изборите ще донесат промяна

към по-добро, показа изследване на "Галъп интернешънъл" през септември. Около 70% са песимистично настроени спрямо бъдещето си. 

Политическата нестабилност принуди рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" да намали кредитния рейтинг на България до една степен над "джънк" през юни.

#Евронюз #България #гласува #пето #правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници