Твърдото гориво е предпочитано за отопление през зимата

Твърдото гориво е предпочитано за отопление през зимата
С наближаването на зимата и данните от синоптиците, че тя идва още на 17 октомври цените на някои горива тръгнаха нагоре. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

С наближаването на зимата и данните от синоптиците, че тя идва още на 17 октомври цените на някои горива тръгнаха нагоре. Един кубик дърва за огрев, например на така наречените „метровки“, се продават за около 65 лв. на кубик, в София. Преди година същите можеха да се намерят и на цена от 55 лв. Същото количество дърва за огрев, но в по-различни разфасовки, могат да се закупят и на цена около 50 лв. извън София. Твърди се, че едно двучленно семейство може да се отоплява ефективно с до два кубика дърва за зимен сезон, при положение че се ползва обикновена печка и тя се пали само вечер и за кратко – сутрин.

Цената на въглищата също е различна, в зависимост от калоричността, както и от мястото на предлагане на суровината. В София и по-големите градове винаги е малко по-скъпо от малките населени места и селата, където и хората са в голямата си част по-възрастни и с по-ниски доходи, което налага и по-ниската цена, сочат наблюдения на експерти. В Северна България например, чувал въглища със средна калоричност, около 25 кг., се продава за около 6-7 лв. За същото количество цената в Ямболско е 6,50 лв.

Според търговци, цената е в зависимост от типа разфасовки. Насипното купуване на тон винаги излиза по-евтино от купуването на чували. До 340 лв. на тон достига цената в различните райони на страната.
Според потребители, тон Чукуровски въглища струват около 180 лв., но твърдят, че остатъчният продукт е много висок, което говори за много ниска калоричност. От широко достъпните въглища най-добрите са от Донбаския басейн, които струват между 340 и 360 лв. за тон и от тях отпадъчният продукт от една кофа суровина е около една шепа прах и това говори за висока калоричност.

Така популярните брикети и обогатените брикети са по-малко търсени, защото се произвеждат от предварителен отпадъчен от въглищата продукт и това ги прави с нисък процент на калоричност.
Пелетите са с най-висока калоричност, това са брикети от дървесинни отпадъци, но цената им е твърде висока и те са крайно непопулярно гориво.

Отоплението на ток винаги е било по-скъпо от това на твърдо гориво, а газта все още не е достъпна за всички домакинства. Отоплението на средно голям апартамент с ток през зимата излиза около 200-250 лв. на мeсец, докато на газ е не повече от 180 лв. Това прави синьото гориво предпочитано, но все още инсталациите за използване на газ за битови нужди държат високи цени, което превръща синьото гориво в елитарен начин за отопление в България.

#въглища #дърва #басейн #газ #ток #пелети #България #Ямболско #продукт #суровина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници