Нова вълна от бежанци се очаква у нас

Нова вълна от бежанци се очаква у нас
Увеличава се процентът на бежанци, които идват от Афганистан и Ирак. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

У нас се очаква нова, по-голяма вълна от бежанци, но страната ни е извършила солидна подготовка и има възможност да се справи. Това каза зам.-председателят на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) Васил Върбанов по Радио „Фокус”.

По думите му през септември има увеличение на броя на приетите бежанци, но България може да се справи с новия приток, защото е увеличила капацитета от 1230 места до над 6000 места в териториалните центрове на ДАБ.

Върбанов обяви, че най-много бежанци идват от Сирия – 78%, от Афганистан са около 14%, а от Ирак – около 2%. Увеличава се процентът на бежанци, които идват от Афганистан и Ирак.

„Мнозинството от бежанците, които пристигнаха у нас миналата година, вече са заминали на Запад. Те смятат България за транзитна държава и предпочитат други страни от ЕС”, коментира Върбанов. Във връзка с бежанците, които са останали в България, той посочи, че те работят предимно в шивашката и хранително-вкусовата промишлености.

В неделя служебният премиер проф. Георги Близнашки обяви, че трябва мобилизация на ресурсите, за да не се стигне до нов прилив на бежанци, защото по думите му страната се намирала в много тежко финансово положение.

#Нова #вълна #бежанци #очаква #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници