Нобеловият лауреат Мо Йен се учил от Елин Пелин

Нобеловият лауреат Мо Йен се учил от Елин Пелин
Ректорът на СУ Иван Илчев удостои Нобеловия лауреат за литература за 2012 г. проф. Мо Йен (Китай) с почетната титла "Доктор хонорис кауза". Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Носителят на Нобелова награда за литература за 2012 година - китайският писател Мо Йен, беше удостоен с почетната титла на Софийския университет "Св. Климент Охридски" - "Доктор хонорис кауза".

„Усещането, което България ми дава е за нещо близко, родно, приятно и приятелско. Въпреки огромните промени в нашия свят в последните години, китайският народ продължава да пази в паметта и сърцето си огромната и неоценима помощ, която българският народ ни е оказал при основаването на нашата държава“, коментира Мо Йен, акцентирайки на факта, че България е втората държава в света след бившия Съветски съюз, която през 1949 г. е признала Китайската народна република.

Мо Йен сподели , че се е докоснал до българската литература за първи път, когато е бил на 25 години. Той прочел сборник от разкази на Елин Пелин.

"Имал съм много наставници в полето на литературата и един от тях е Елин Пелин", призна Мо Йен.

Талантливият писател е автор на повече от 100 произведения - новели, повести, романи и сборници с кратки разкази и есета. Българският читатал познава романа му "Промяната" в превод от английски. На българския книжен пазар се очакват още две книги от Мо Йен, преведени от китайски - "Уморен да се раждам и умирам" и "Наказанието със сандалово дърво".

#Елин Пелин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници