Тази вечер започва 5775 година от еврейския календар

Тази вечер започва 5775 година от еврейския календар
A A+ A++ A

Тази вечер започва Новата 5775 година от еврейския календар, който отброява годините от сътворението на света. У нас празничната церемония ще започне в 18:30 ч. в Централната софийска синагога на ул. „Екзарх Йосиф” 16.

Рош а Шана (Нова година) е

първият от трите големи празника през месец Тишри

(седмият месец от еврейската година). По традиция празникът започва предишната вечер с молитва в синагогата, след което всички се събират около празничната трапеза, на която се поднасят ябълки с мед – да е сладка следващата година, глава на риба или овен – човек да е начело.

Сервират се и други ястия, които са знакови за следващата година и за бъдещето, което очаква всички – зеле, праз, нар, фурми и др.

В първия ден на Рош а Шана всички се събират около воден басейн и извършват ритуала ташлих –

изхвърляне на греховете

Звукът на шофара (рог от овен или друго кашерно животно) отбелязва началото на Новата година. В небето се отварят три книги – "Книгата на живота", "Книгата на смъртта" и в третата книга - всички останали, в които Господ записва делата на хората.

Времето от Рош а Шана до Йом Кипур (Денят на Всеопрощението) е най-важният за евреите период - 10 дни, в които всеки евреин трябва да направи преценка на делата си през изминалата година, да премисли постъпките си и да промени пътя си, и да поиска  прошка.

Празничният поздрав за Нова година е "Шана Това!" (Добра година).

#Нова година #евреи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници