Европарламентът ни отряза за „Южен поток“

Европарламентът ни отряза за  „Южен поток“
Снимка: www.modernpolitics.org
A A+ A++ A

Европейският парламент одобри резолюция, в която призовава ЕС да отмени планираните споразумения с Русия в областта на енергетиката, и по-точно тези за строителството на газопровода „Южен поток“.  Мярката е част от санкциите на ЕС към Русия заради конфликта в Украйна.

„Европейският съюз трябва да формулира конкретни критерии, за да може Москва да избегне следващата порция санкции, или премахване на настоящите“, е записано в резолюцията, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Европейската комисия също така трябва да проучи въпроса за спирането на партньорството с Руската федерация по отношение на използването на мирния атом, предлагат депутатите. Трябва да се прецени и доколко е уместно Москва да се изключи от международната система за банкови разплащания SWIFT.

Депутатите приветстваха решението на Франция да спре доставката на вертолетоносачите „Mistral“ за Русия и призоваха държавите членки на ЕС да следват нейния пример при износа на стоки, като оръжия и граждански/военни материали с „двойна употреба“, който не попадат в договорения обхват на санкциите на ЕС.

Председателят на Съвета по външна политика и политика на отбраната на Русия Феодор Лукянов коментира, че резолюцията няма да има голямо политическо значение и не се явява пречка за действията на правителствата на страните – членки на ЕС.

#ЕС #Русия #Украйна #Южен поток #Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници